Hozzászólás: Rekonstrukciós műtéttel kapcsolatban

Impresszum Fórumok SOS kérdésem van! Rekonstrukciós műtéttel kapcsolatban Hozzászólás: Rekonstrukciós műtéttel kapcsolatban

#15147 Rozi

Rozi
Felhasználó

Igen, a masztektómia műtét/expander behelyezés nekem is az OOI-ben volt, és nekem is azt mondták, hogy ott a szimmetrizációt az expander-szilikon cserével egyidejűleg végzik.  Gondolom ezzel az a fő cél, hogy a műtétek számát a felére csökkentsék. Annyiban előnyös ez a megoldás, hogy nem kell kétszer műteni a beteget, ami mindenkinek jó, a kórháznak és a betegnek is. Hátránya, hogy ha mind a két mellet egyszerre műtik, akkor nem nagyon lehet korrigálni az esetleges aszimmetriát, összhangba hozni a két oldalt, szerintem ebben az esetben nincs lehetőség finomítani az első oldalhoz, hiszen már ott van az előre rendelt/kikészített méretű szilikon… (de ez csak az én gondolatom, nem sebészi vélemény!) Több sebésszel (5) konzultáltam, magánrendelésekre is mentem, neten néztem a szilikon méreteket/formákat, eléggé körüljártam a kérdést, és azt vettem észre, hogy az implantátumméretek megállapítása NAGYON SZUBJEKTíV. Tehát alapvetően a sebészek is csak TIPPELIK az egészséges mell méretét! Illetve olyan végső méreteket preferálnak, ami a sebésznek szimpatikus! Pl. ha az orvosnak a nagy mell tetszik, akkor az összes betegének is azt fogja beépíteni! Az OOI-ben a méretről meg sem kérdezik a beteget!!! A sebészek futószalagon műtenek, nincs idejük egyeztetni a formát/méretet (ott csak nagyméretű implantátumot, és magas profilú, kerek implantátumot használnak, anatómiait (csepp alakút) nem. Akinek alapból nagy melle van, az egy kicsit szerencsésebb, de kis mellű betegből is az OOI-ben tuti, hogy egy Pamela Andersont csinálnak! 🙂 Mivel ezt szerettem volna elkerülni, ezért én az expander kivételt/szilikon beültetést már a SOTE-n csináltattam.
Az expander beültetése után elkezdik feltölteni az expandert folyadékkal (injekciós tűvel töltögetik egy szelepen keresztül), hetente egy adott mennyiséget beletöltenek, így folyamatosan tágítják a bőrt, hogy később beültethető legyen a szilikonimplantátum. Velem nem közölte az OOI-ban a sebész a végső méretet, úgy kellett kérdezősködnöm, hogy mekkora lesz majd végül a mellem. Az orvos nem volt hajlandó megmondani, majd a többszöri rákérdezés után közölte, hogy úgy látja, hogy nincs felé bizalmam, és befejezi a kezelésemet. Ez volt a nagy szerencsém, mert így rá lettem kényszerítve, hogy sebészt váltsak, és így jutottam el a SOTE-ra, és így elkerültem, hogy egy olyan testben kelljen élni, ami egy sebésznek tetszik, de én nem tudtam volna elfogadni.
A fájdalommal kapcsolatban: 1.) A masztektómiánál nincs fájdalom, elvágják az idegeket, tehát maga a mell nem fáj. Ami rossz, hogy a műtét után 1-2 napig nagyon erős szorítókötést tesznek a mellkasra, a vérzéscsillapítás miatt, ami nekem nagyon kellemetlen érzés volt, nagyon szoros volt. A varrat gyógyulásánál van egy minimális fájdalom, nem vészes, ki lehet bírni. A kar mozgása viszont valóban beszűkül, az alváskor is csak a nem műtött oldalamra tudtam feküdni. Ebből a szempontból tényleg kellemetlen lehet, ha egyszerre műtik a két oldalt. 2.) Amikor az expandert cserélték, minimális fájdalmat éreztem, max. 1-2 fájdalomcsillapítót vettem be a műtét után. Összesen 1 hét szabadságot vettem ki a műtétre, és utána probléma nélkül mentem vissza dolgozni. 3.) Az egészséges oldalit még nem műtötték, tehát nem tudom, az mennyire lesz fájdalmas. Elvileg ott nem vágják el az idegeket, tehát ott a fájdalmat is jobban lehet érezni. Nekem is szempont volt, hogy ne egyszerre legyen a két oldal műtve, mert az a mozgást nagyon lekorlátozza 1-2 hétig.
Összességében a fájdalom kibírható. Az igazi probléma, hogy a mellműtét után a  kar mozgása beszűkül, önkéntelenül is védi az ember a műtött oldalt, az izmok nagyon gyorsan letapadnak. Az OOI-ben lehet menni gyógytornára már a műtét utáni napon. Nagyon fontos minél előbb gyakorolni a GYÓGYTORNÁT és folyamatosan. Ha kell, magán gyógytornára is érdemes menni, és RENDSZERESEN minden nap végezni pár percig a gyakorlatokat. Nekem a gyógytorna segítségével teljesen javult a karmozgásom, már jógázni is tudok, sportolni, nyújtó gyakorlatokat végezni! Nem korlátoz már semmiben. Másik probléma, hogy mennyi nyirokcsomót vesznek ki a műtét alatt a hónaljból. Nekem szerencsém volt, mert csak egy csomót vettek ki (Sentinel-nyirokcsomó), viszont akinek többet vesznek ki, az érintheti a nyirokkeringést. Ebben az esetben nagyon fontos a nyiroködéma elkerülése, erre speciális torna van. Ezt a tornát nem ismerem, de a tüneteit szintén lehet javítani rendszeres gyógytornával.
Végül, nem tudom, hogy dohányzol-e, de a rkonstrukciós műtét sikerét nagyban segíti, ha nem dohányzik a beteg (a cigaretta érszűkítő hatásával van összefüggésben). Úgy tudom, az OOI-ban el sem végzik a rekonstrukciós műtétet azoknál, akik dohányoznak…

Legutóbbi hozzászólások