Fogászati beavatkozás kemo- és sugárterápia után

T.Doktornő! Túl vagyok egy emlőeltávolító műtéten kemoterápián és hamarosan a sugárkezelésen is. Következik egy öt éves hormonkezelés. Szeretném a fogpótlásomat újra cserélni, már nagyon aktuális lenne. Mikor lehetne ezt elvégeztetni? Szabad-e ilyenkor már a beavatkozás? Úgy tudom a hormonkezelés alatt nem lehet. Az túl hosszú idő lenne. Köszönettel várom válaszát.

Válasz:

Kedves Kérdező! Hormonkezelés alatt bármilyen fogászati kezelést el lehet végezni. A kemoterápia illetve a csontáttétek kezelésére szolgáló zoledronsav terápia megkezdése előtt célszerű minden fogászati beavatkozást elvégezni.
Kemoterápia és a fent említett zoledronsav adása alatt csak sürgős esetben lehet fogat húzatni, veszélye lehet ugyanis vérzés,  csontelhalás.
Vérképét célszerű ellenőrizni kemoterápia után.  Egyedüli hormonkezelés alatt is beszélje meg fogorvosával milyen kezelésben részesült előzőleg.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre