Fibroadenom

Üdvözlöm Fő orvosnő.36éves Nő vagyok és kint élek Németországban ahol nem rég volt egy Mammographie és ultrahangos vizsgálat.Mind két mellemben csomót találtak ami összesen négy darab fibroadenoma a legnagyobb 22mm a legkisebb 5mm van még 10mm és 14 mm . És társul a jobb mellembe lévő csomókhoz mikro meszesedés is!Nagyon aggódom mert biopsziat nem csinálnak és csak félév múlva lesz kontroll vizsgálat, hogy nőt e, változott e valamit!Kb 10 éve van a jobb oldali mellemben csomó, egyről tudtam, nem fájt, szinte el is felejtettem hogy ott van, kB fél éve hogy kezdődött fájni menzesz előtt,és nap közben is érzékenyebb lett, mintha bizsergető melegséget éreznék pici nyilalassal. Van hogy nehéz tárgy emelésre érzem hogy ott van és olykor kissé fáj is.Van sajnos Miómám is két centi ,volt műtétem Hiszteroszkopia és Laparoszkópiam is, ezzel minden rendben. Babát szeretnénk de nagyon el vagyok keseredve a mellembe lévő elváltozások miatt, kedves Főorvos nő, mi az ön véleménye, biztos jó ötlet az itteni Orvostól hogy vár fél évet? 36 évesen minden csomó bármikor veszelyese válhat , nem lenne egyszerűbb megoldás kiszedni ezeket? Mennyi az esélye annak hogy rosszindulatúvá válik, Tényleg lehet ezekkel együtt élni? Minden nap azzal ébredni hogy ott van és baj is lehet belőle… Mivel itt élünk és muszáj elfogadni az itteni Orvosok döntését, kontroll csak fél év múlva lesz, még nem szültem, szeretnénk férjemmel babát és ha fél éven belül terhes leszek ezek a csomók mennyire válhatnak veszélyesé a hormonok változása miatt?Kedves Főorvos nő várom nagyon válaszát előre is köszönöm! További sikeres munkát és jó egészséget kívánok!

Válasz:

Kedves  Kérdező!
Ne aggódjál, jó kezekben vagy! A nemzetközi protokolloknak megfelelően, ha 35 éves kor alatt jelentkezik a fibroadenoma (vagy adenomák) a melledben, akkor mammográfia, emlő ultrahang, és  szükség esetén szövettani vizsgálat kell a melledből, hogy az valóban fibroadenoma-e. A fibroadenomák jó indulatú csomók a mellben, melyek extrém ritkán alakulnak át rosszindulatú daganattá. Hormon függőek, ezért menopauza időszakában méretük csökken, sőt gyakran el is tűnnek. Ezért van a kontroll fél évente. Nyilván, ha méretük gyorsan nő, azonnal kell jelentkezni onkológusnál.  Az ún. komplex adenoma ritkán átalakul rosszindulatúvá. Ha 35 éves kor felett jelentkezik először a fibroadenoma, szintén mammografia, ultrahang és biopszia, valamint a csomó eltávolítása jön szóba.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre