Ez jó indulatu vagy rossz ?A szovetmintaveételtöl nem lesz roszindulatu egy csomo ?

Tisztelt Dr nő! 35 éves szoptató nő vagyok, másfel éves kisfiamat akadálytalanul folyamatosan szoptatom.Pár évvel ezelott találtak nálam egy joindulatu daganatot bal mellemben most ujra ugyanott erzem megvan a joindulatu de mogotte nagyobb csomot észleltem tapintással elmentem orvoshoz ultrahangra es ezt az eredményt kaptam.: Lactáló mell.A bal emlö külső -felső qvadránsában a tapi tapinthato elváltozásnak megfelelően egy 14×10 mm átmérőjü,szabálytalan alakú,mélyen echoszegény,helyenként cystozus képlet látható mögöttes hangerősìtéssel , melyben apró 1-2mm -es meszesedések mutathatók ki.A jobb emlőben kóros szolid góc nem mutatható ki .Az axxillákban patológiás méretü nyirokcsomó nem ábrázolodik.vélemény: Bizonytalan,meszesedést is tartalmazó képlet a bal emlőben , mamográfia ill.biopszia javasolt.

Válasz:

Kedves Kérdező!
Szoptatás alatt is előfordulhat sajnos jó és rosszindulatú daganatok az emlőben.  A meszesedés miatt, és mivel nem egyértelműen jó indulatú elváltozást írt le a mammográfia, mintavétel szükséges. A mintavételtől nem válik rosszindulatúvá a jóindulatú daganat.
Nyugodtan menjen el, csak így tudjuk biztosan kizárni, hogy rosszindulatú-e az elváltozás a mellében.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet Ph.d
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre