Diagnózis

Ha olyan szerencsés vagy, hogy nem vagy érintett, és csak tudni szeretnéd, hogyan lehet időben észrevenni egy esetleg rosszindulatú eltérést, a legjobb helyen jársz! Az önvizsgálat mellett a szűrővizsgálatokkal tudod a legtöbbet tenni annak érdekében, hogy időben fedezz fel egy rosszindulatú melldaganatot. A szűrővizsgálatokat az egészséges embereken végzik, azért hogy korai diagnózis születhessen. Mellrák szűrővizsgálatára 40. életév felett a mammographia a nemzetközileg ajánlott eljárás. E mellett és a rendszeres önvizsgálat mellett a komplex emlőszűrés része a szakorvosi fizikális vizsgálat (magyarul, amikor egy orvos tapintja át a mellet) és a mell ultrahang vizsgálata.

Ha már észleltél valamit, és felmerült a gyanú, hogy esetleg mellrákod lehet, akkor ún. diagnosztikus vizsgálatra van szükséged. A diagnosztikus vizsgálat és a szűrővizsgálat között az a különbség, hogy a diagnosztikus vizsgálat viszonylag sürgősen elvégzendő, hiszen a korai diagnózis életmentő lehet. Bármit is észleltél, ne aggódj! Szedj össze minél több információt ezen az oldalon, de, ha kérdésed van, hozzánk is fordulhatsz bizalommal. Ne feledd, az észlelt eltérések jelentős többsége jóindulatú!

Ha megszületett a mellrák diagnózis, de szeretnél még többet tudni a betegség típusairól, természetéről, akkor is jó helyen jársz. A számodra szükséges vizsgálatok célja egyrészt annak kiderítése, hogy milyen típusú a daganatod, és mennyire terjedt el a szervezetedbe, másrészt a kezelések után rendszeres kontroll vizsgálatokat javasolnak majd az orvosok, hogy az esetleges kiújulást korán vegyék észre.

Ha további kérdésed van,gyere, tedd fel a fórumba, vagy írj nekünk!

 

Mi a mellrák?

Tünetek

Önvizsgálat

Mikor forduljunk az orvoshoz?

Képalkotó módszerek

Szövettani lelet értékelése

Tumor genom teszt

Hozzászólás