Core biopszia lelet

Kedves Doktornő! Csütörtökön kaptam meg a core biopszia eredmènyèt. 38 èves nő vagyok. 6 lombikprogramon túl. Mamográfia eredmeny jobb oldalon külső felső negyedben 1,5 cm nagyságu elmosódott contorú árnyèk látható.
Uh: 12*11 mm nagysagu echoszegeny kornyezetetöl èlesen nem hatarolt termie detectalható. Egyenlőre műtetet javasoltak továbbiakat nem mondtak, viszont szeretnèm tudni, mivel egy 4 èves kisfiú èdesanyja vagyok. Az erefmèny: carcinoma ductale invasivum mammae. Nuclearis grade III. Mitosis 14/10 Hpf. TIL: 20%. A vizsgált síkokban èrbetörès pireneuralis invazio, in situ komponens nem latszik. Microcalcificatio jelen van. Er negativ, pr: negativ, hercept test score2. MIB1:50%. E cadherin: pozitív. P63- malès actinnal myopitheliális sejtreteg nem tuntethető fel. Citologiai eredmeny Fish: vères savós alapállomany melyben elvetve lymphocita. Sejtszegenysege miatt nem diagnosztikus èrtèkű vizsálati anyag. Műtèt után milyen kezelèsre számíthatok? Milyen gyogyulási eselyem van? Segítsègèt előre is köszönom.

Válasz:

Kedves Annamária!
A prognózis és a kezelés szempontjából nagyon fontos az axilla (hónalj) eredménye, hogy tartalmaz-e ultrahang vizsgálaton kóros nyirokcsomót, a HER2 eredmény, illetve a Ki 67 státusz. ER, PR negatív, grade 3 nem jó eredmény , de úgy tűnik még korán került felfedezésre . Meg lehet gyógyulni! Bizonyos esetekben (HER2+++) érdemes biológiai+ kemoterápiával kezdeni a kezelést. A másik opció műtét és a műtéti szövettani eredménytől függően dönteni az utókezelésről. A hónalj állapota fontos!
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre