ciszta?

Tisztelt Doktornő!
Yangee fogamzásgátlót szedtem 6,5 évig. Multhonapban abbahagytam a gyogyszer szedését ugyanis találtam egy csomot a mellemben. Elmentem ultrahangra ahol a leletemre azt irtá a jobb mell külső felső quadránsában jól körülhatárolt éles körvonalú echoszegény képlet látható. Az ultrahangon mikor rákérdeztem mi az azt mondták ciszta hormon okozta 3 honap mulva kontroll és hagyjam abba a gyógyszer szedését. Nagyon határozottan mondta a Főorvos Úr hogy ciszta. A leleteimmel elmentem a nőgyogyászhoz mert egyéb mellékhatások is előjöttek a gyogyszertől. Két hét múlva kell visszamennem addigra meglesz a méhnyakrákszűrés eredménye is… a nőgyógyász is azt mondta ciszta mégis átküldött mammográfiára ahol nem adtak időpontot ugyanis 31 éves vagyok de telefonáljak vissza 3 hét mulva és kb 2honap mulvára kapok időpontot ultrahangra. Nagyon megilyedtem minek küldenek még mammográfiára mikor egyértelműen mondták mindkét helyen hogy hormonális ciszta? Vagy lehet mégsem az? Van okom aggodalomra? Köszönöm a választ előre is!

Válasz:

Kedves Kérdező!
A hormonális fogamzásgátlóknak valóban következménye lehet az emlőben a cysta. 31 évesen ritka az emlődaganat, de előfordul. Ultrahang vizsgálattal történő követése javasolt ebben az életkorban. Daganat gyanúja esetén mammográfia ajánlott.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet Ph.D
Hozzászólások 1
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre