Az orvos válaszol

Keresés a kérdések közöttKérdezzen orvosunktól!
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Legfrissebb kérdések
  • Műtét sürgős

    Tisztelt Doktornő! Véleményét szeretném kérni problémámmal kapcsolatban. Jövő héten 10-én fognak operálni, mert 19-én lett meg a szövettani eredményem, ami invazív lobuláris carcinómát igazolt kezdeti grade1, östr. és prog 80-90%-ban pozitív, HER2 neg. KI67 1-2%. Az operáló főorvos úr műtéti terve szerint szekréció műtétet javasol, őrszem biopsziával.. majd sugár és hormon kezelést terveznek. Kérdésem az lenne mivel én már menopauza után vagyok, ez a műtéti beavatkozás elegendő-e, a gyógyulásomhoz, a kiegészítő terápiával, többektől hallom, hogy a teljes emlő eltávolítása biztonságosabb, és kisebb az áttét képződés esélye. Kérem mi előbbi válaszát ! További jó munkát! Üdvözlettel: Ildikó Tovább
  • perjeta 2

    Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát előző kérdésemre. A daganat 2016. október 3-án, volt 2 cm-es, az első diagnózis alkalmával. Egy közeli megnagyobbodott nyirokcsomóból is vettek mintát, amiből nem igazolódott áttét. PET CT vizsgálatot végeztek, mely szerint máshol nem találtak daganatot. Hogy milyen stádiumban van a betegség arra nem tudok válaszolni (Hisztológiai grade III. B5b ???). Egyelőre két kemoterápiás kezelést kaptam, holnap lesz a 3., február 15-én lesz egy MR vizsgálat, addig 3 hetente kapom. A Perjeta elutasításra érdemes bírósági felülvizsgálatot kérni? Ha elutasítottak semmi mód sincs arra, hogy megkapjam a gyógyszert? Segítségét és türelmét köszönöm: Magyar Beatrix Tovább
  • Mellrák

    Kedves Doktornő ! 2016.novemberbe műtöttek mellrákkal. Az eredményem röviden: BR Grade I, pT1c PNO(0/1, SN-1) LVI:0 PN:1 ER+ PR-, Her2: 3+pozitiv, Ki67:10% NPI:2,25 RO resectio . tumor nagysága 12 mm. Nyirokcsomóba áttét nem volt és a daganatot s az őrszemnyirokcsomót eltávolították műtéti úton. Sokan mondták erre csak sugárkezelés kell. sajnos úgy néz ki kemoterápiát is fogok kapni. Ez miért fontos ha nem rossza az eredmény? Visszalehet utasítani a kemót s csak a sugarat kérni. Vagy ennyire mégis rossz az eredményem s fogadjam el a kezelést? Én nagyon úgy érzem ettől leszek igazán beteg. Kérem segítsen dönteni. Köszönöm:Kati Tovább
  • mi lehet

    Tisztelt Fóorvosnő! 48-éves vagyok túl méh-petefészek eltávolító műtéten.Sok a rákos beteg a családban.Egy jó ideje figyelem a jobb mellem kicsit más mint a másik. Az oldalán egy bemélyedés van melette kökemény csomó ha az oldalamon fekszem és végi húzom a kezem mintha egy árok lenne ott. Kértem időpontot ultrahang vizsgálatra de kíváncsi vagyok minek a tünete lehet. A csomo sem és a mellem semfáj. Sok jóra nem számítok mert nálunk az összes nő túl van külömböző nőgyógyászati daganatos műtéten (már aki túl élte) Nagyon köszönöm a válaszát. Tovább
  • vérvétel

    Tisztelt Főorvosnő! Strangulálás nélkül megengedhető-e a vérvétel? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Tóthné Gajdos Veronika Tovább
  • lucrin

    10 év után befejezik a hormonterápiát és nagyon félek hogy mire számíthatok megjöhet- e még a menszesz ilyesmi 47 éves vagyok .Köszönöm Tovább
  • sportolás

    Tisztelt Szakértő! Expandres mellműtött vagyok, 3 hónapja volt a műtétem. Teljesen felépültem. Az lenne a kérdésem, hogy a sportolás, futás, kerékpár, aerobic, okozhatnak problémát. Hétfő óta panaszaim vannak, a műtött területen piros a bőr, ödémás, feszül, dagadt, megkeményedett. A sportolás intenzitásán csökkenteni kellett volna? Kb. 6 hét után lehet újra elkezdeni, ezt be is tartottam, most mégis ez történt. Nem emeltem nehezet, és nincs megerőltető munkám. Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel B. Ágnes Tovább
  • perjeta

    Kedves Doktornő! Szeretném a tanácsát kérni. 2016. október elején derült ki a betegségem, 46 éves vagyok. Histologiai leletem szerint: A bal emlőből készült core biopsziás minta HE festett metszetein olyan szövethengerek találhatók, ahol az emlő állományában infiltratív terjedésű daganatszövet azonosítható. A daganatsejtek szabálytalan, vaskosabb kötegek, vagy szigetek formájában terjednek a kötőszövetes stromában tubularis jellegű struktúrák nem igen mutatkoznak. A sejtek viszonylag nagyok, és a sejtmagok is megnagyobbodtak és többnyire nagyobb nucleolus is jelen van. Az osztódó alakok száma közepes: 12/10 NNL. Az anyagon immunhisztokémiai reakciókat is elvégeztünk. ER status: Quick score: 0. PR status: Quick score: 0. Her 2 receptor status: 3+, pozitív. Ki67: 20% Kórszövettani dg.: Invazív ductali ... Tovább
  • Javasolt a műtét?

    Tisztelt Főorvos asszony! Pár hónapja voltam mammográfiai vizsgálaton, majd behívtak mell ultrahangos vizsgálatra is, mert a jobb mellemben 20 mm-es ödémát találtak document collaboration software. Mintavétel után az eredmény szerencsére negatív lett, de a mérete miatt javasolták, hogy vetessem ki. (20 mm felett javasolják) Kérdésem az lenne, ha nem műttetem meg akkor akár rosszindulatúra is fordulhat? Mit tegyek? Tovább
  • Lehet-e mellrak.

    Jo napot. 28 eves lany vagyok. Hetfon, reggel elkezdett duzzadni a mellem. A bimboudvar es mellette kb 1cm-re. Aztan ki is pirosodott. Kicsit fajt, még kedden is, de csak egy kicsit. Szerdan, mar nem fajt, kicsit kekes lila szine lett, de apad le es a pirossag is muloban. Mára megjott a menzeszem. Mi lehet a problema? Nagyon meg vagyok ijedve. Amerikaban elek, itt nagyon nehez orvoshoz jutni, de mindenkeppen el megyek. Lehet-e mellrak esetleg? Elore is koszonom a valaszt! Tovább
MellrákFórum

Dr. Lengyel Erzsébet phD.

Onkológus főorvos

A Mellrákfórum vezető szakértője, lektora

Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív terápia szakvizsgákkal rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt.