A mellrák korszerű sebészeti kezelése

2015. december 3-i betegklubunk vendége Dr. Újhelyi Mihály emlősebész volt. Érdekes, sok képpel illusztrált, és nagyon informatív előadást tartott a különböző sebészeti megoldásokról, onkoplasztikai lehetőségekről. A klubtagok kíváncsi kérdésözönére is kitartóan, türelmesen válaszolt, sőt örömmel töltötte el a csapatunk információéhsége és aktivitása. Hálásan köszönjük neki ezúton is, hogy idejét, energiáját ránk áldozta (és családjának is a türelmet, akik már nagyon várták otthon). Az alábbiakban egy kis összefoglalót olvashattok az előadásáról és az ehhez kapcsolódó beszélgetésben felmerült kérdésekről.

 

Mit jelent az onkoplasztika?

A melldaganatok kezelésekor törekednek a daganat eltávolítására. Ez gyakorlatilag a mell részleges vagy teljes eltávolítását jelenti. Ma már azonban a beteg gyógyításakor nem csak a daganat eliminálása a cél, hanem az egész ember gyógyítása került előtérbe, a testi és a lelki egészség helyreállítása is fontossá vált. Egyre nagyobb igény, illetve egyre több lehetőség van arra, hogy a mellrák eltávolítása után, ún. onkoplasztikai beavatkozást követően a mellrákot megelőző, vagy még jobb esztétikai és funkcionális állapotot érjenek el, ha a beteg ezt igényli. Tudnunk kell, hogy a rekonstrukció, a személyre szabott onkoplasztikai ellátás minden betegnek jár!

A daganat eltávolítása mellszövethiányt okoz, mely még részleges melleltávolító műtét esetén is okozhat esztétikai illetve funkcionális elégedetlenséget – pl. “behorpadást”, torzító hegeket, a hegesedés okozta mozgásbeszűkülést, két mell közti jelentős méretkülönbséget. Onkoplasztikai beavatkozás során ezt a szövethiányt különböző módon tudják pótolni. A műtét(ek) elvégezhetősége illetve típusa nagyon sok tényezőtől függ, melyet tapasztalt emlősebész tud megítélni. Ilyen tényezők többek között: a daganat mérete, elhelyezkedése, szövettani típusa, a beteg kora, testalkata és társbetegségei, nyirokcsomók érintettsége, BRCA státusz. Ezért az onkoplasztikai műtétek mindig egyénre szabottak.

Az onkoplasztikai műtét során a műtéti vágás általában nagyobb a hagyományos műtétekhez képest, mivel így az egészséges emlőszövetet mobilizálva képes a sebész kipótolni a daganat eltávolítása okozta üreget. Ezzel a módszerrel pl. lehetővé válik egy központi  elhelyezkedésű (mellbimbó alatti) daganat eltávolítása csupán részleges melleltávolítással, mely a hagyományos technikával korábban nem volt elképzelhető, legtöbbször masztektómia (teljes mell-eltávolítás) történt.

Mik az előnyei az onkoplasztikai műtéteknek?

 1. jobb esztétikum
 2. karmozgások beszűkülése kevesebb (a daganat eltávolításával a gyógyulás során hegszövet keletkezik, mely az egészséges környező szöveteket elhúzza, ezzel akár fájdalmas mozgásterjedelem-beszűkülést okozhat)
 3. torzító hegek ritkább előfordulása

Mik a hátrányok?

 1. a műtéti idő hosszabb (főleg a lebeny-átforgatásos műtétek esetén),
 2. több szövődmény fordulhat elő (előbbiből is következik), ezért magas kockázatú, több órás műtétet nem toleráló betegnek nem ajánlott

Milyen anyagot használnak az onkoplasztikai beavatkozások során?

 1. saját szövettel való pótlás (“autológ szövetpótlás”, lebenyforgatás)
 2. idegen anyag felhasználásával történő pótlás (implantátum)

Ma már olyan implantátumok állnak rendelkezésre, melyek biztonságosak, életreszólnak, tehát csupán az idő múlása miatt nem szükséges cserélni ezeket. Nagy beteganyagot felölelő vizsgálatok bizonyítják, hogy az implantátum nem jelent hátrányt egy esetleges kiújulás korai felismerésében (magyarul, ne félj attól, hogy nem veszel észre valamit az implantátum miatt). Az utánkövetés során az MR-t és az ultrahangot preferálják inkább implantátummal rendelkező betegek esetében.

A sugárterápia az implantátum körül kóros hegesedést, tok-képződést okozhat, mely az implantátum elmozdulálást is okozhatja (kapszuláris kontraktúra).

Mikor történik a rekonstrukció?

 1. Azonnali helyreállítás.
  1. Egy lépéses fix térfogat implantátum: a daganat eltávolítása után azonnal, egy ülésben történik az implantátum behelyezése.
  2. Két lépéses:
   • szövettágító behelyezése történik a daganat elvolítása után (ez az ún. expander), majd egy második műtétben helyezik be a végleges implantátumot. Ez a módszer alkalmazható pl. sugárterápiát is kapó betegeknél, ezáltal csökkenthető az ún. kapszuláris kontraktúra rizikója.
   • lebenytechnika alkalmazása során a test más részén lévő bőr-izom lebenyt kivágják-felszabadítják, és a dganat eltávolítása okozta szövethiány helyére forgatják. Ezzel a saját szövettel pótolják ki azt az üreget, ami a mellrák eltávolításával alakult ki. Az egészséges szövet származhat a hasfalból (TRAM), a hátizomból (LD), farpofából, belső comb területéről.
 2. Halasztott helyreállítás.
  1. Korai halasztott helyreállítás: A tumor eltávolítása után, a kezelések megtörténte után történik a végleges rekonstrukció (kemoterápia után 3 hónappal, sugárterápia után legalább 6 hónappal).
  2. Késői halasztott helyreállítás: A definitív műtét és az adjuváns terápia (kemoterápia) után 1-2 évvel történik a helyreállítás. Évekkel a melleltávolító műtét után a kialakult hegszövet olyan mértékű szövettorzulást okoz, hogy csak lebeny átforgató műtét jöhet szóba (implantátummal vagy anélkül). Hosszadalmas, több műtétből álló beavatkozás.

A mellrekonstrukció során alkalmazott egyéb beavatkozások

 1. Szimmetrizáció
  • Minden esetben az egészséges oldali mell hozzáigazítása lehetséges a műtött oldalihoz. Lehet mellnövelő vagy mellcsökkentő is. Főleg nagyobb mellméretnél lehetséges, emlőfelvarrással. Történhet egy ülésben a daganat eltávolításakor, vagy a rekonstrukciókor, illetve egy későbbi időpontban is.
 2. Mellbimbó rekonstrukció
  • Amikor elérte végső formáját a helyreállított mell, egy kis sebészi beavatkozással (helyi érzéstelenítésben) a mell bőrét felhasználva alakítanak ki új mellbimbót. A sebészeti kialakítás után lehetőség van orvosi tetoválással a bimbó ill. a bimbóudvar színezésére is.

 

A mellrekonstrukció lehetséges szövődményei:

 1. részleges vagy teljes lebeny elhalás (nekrózis) – ritkán fordul elő, újabb műtét válhat szükségessé
 2. seroma – gyakori, általában konzervatív módon orvosolható probléma, gyakran a seroma nem tűnik el, csak a folyadék felszívódása után hegesedik.
 3. keloid képződés
 4. vérzés (reoperációt igénylő vérzés ritka)
 5. éranasztomózis elzáródás (20-30%) – reoperációt tesz szüókségessé
 6. asszimmetria
 7. kapszuláris kontraktúra
 8. gyulladás (minden onkoplasztikai beavatkozás kapcsán antibiotikumot kapnak  a betegek)

 

Ki dönti el, hogy milyen műtét fog történni?

Az emlősebész és TE. Miután a sebész elmondta, hogy szerinte mi lenne számdra a legideálisabb, illetve ennek előnyeiről és hátrányairól, szövődményeiről felvilágosított, hozzád fordul. A Te döntésed a végső, mivel a Te testedben neked kell élned, csak Te tudod eldönteni, hogy mi számodra a legmegfelelőbb.

Milyen kérdéseket érdemes feltenned magadnak, mely segít a döntésedben?

 1. Mennyire zavar engem a mellműtét okozta esztétikai változás? Mennyire tartom fontosnak a rekonstrukciót?
 2. Elfogadható-e számomra, hogy mostantól kezdve külső mellprotézist hordjak?
 3. Ha megtörténik a rekonstrukció, jól fogom-e magam érezni a bőrömben, valóban ez hiányzik a testképem elfogadásához, hogy újra EGÉSZnek érezzem magam?
 4. Vállalom a többszöri altatást, ismételt műtétet, vagy műtéteket a rekonstrukció érdekében?
 5. Vállalom az újabb műtét okozta újabb műtéti rizikót?

Hogyan lehet hozzáférni a mellrekonstrukcióhoz?

Az Országos Onkológiai Intézetben található Emlő és Lágyrészsebészeti Osztály ambulancia elérhetőségeit itt találjátok.

A rekonstrukcióra várók száma magas, minden megtesznek, hogy a kereteket maximálisan kihasználják, de a lehetőségek száma mégis korlátozott, ezért hónapokat, vagy akár egy évet is kell várni egy rekonstrukciós műtétre. A várólistán előnyt élveznek azok a betegek, akiknek frissen felfedezett daganatuk van, és a műtét a daganat elleni terápia része. Legyetek türelmesek 🙂

Kérjétek onkológusotok segítségét!

 

Addig is, kérdésetekkel gyertek a Fórumba, vagy kérdezzétek orvos szakértőnket!

 

Karácsony alkalmából saját készítésű ajándékkal is kedveskedtünk a klubtagoknak, megköszönve a lelkes érdeklődésüket. Nagyon büszkék vagyunk a csapatunkra, minden alkalommal feltöltődve, jó hangulatúan indulunk haza, és a visszajelzések alapján mindannyian így vagyunk ezzel. Jövőre is vannak terveink és álmaink 🙂