12 éve

Kedves Doktornő!
12 éve operáltak mellrákkal, csak sugárkezelést kaptam, kemoterápia nem volt szükséges.
A legutolsó kontrollnál azt mondta a doktornő, hogy meggyógyultam, nincs szükség tovább kontroll vizsgálatokra járni.
Szeretném megkérdezni, hogy milyen vizsgálatokat javasol ezek után és milyen időközönként, mert hallottam már olyan esetről is, hogy sok év után történt valamilyen kiújulas.
Köszönöm szives válaszát,

Válasz:

Kedves Kérdező!
A leveled lapján arra következtetek, hogy korán felfedezett emlődaganatról van szó.  Igen, ritkán sajnos előfordulhat hogy 10 év után is kiújul a daganat. Nem írtad, hogy szedtél-e valamilyen típusú antiösztrogen tablettát-e , hány éves vagy. 12 év után nagyon kicsi a valószínűsége a kiújulásnak, így - bár tudom, hogy nehéz - azt tanácsolnám,  próbáld ezt figyelmen kívül hagyni. Évenként mammográfiát, nőgyógyászati szűrővizsgálatokat javasolnám.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre